Hoe maak je gekarameliseerde uien in 5 stappen?
Heb je altijd al eens gekarameliseerde uien willen maken? Zorg dan dat je de volgende ingrediënten bij de hand hebt.
Daarnaast heb je uiteraard een grote koekenpan, houten spatel en een fornuis nodig. De gesnipperde uien maak je natuurlijk zelf in je nieuwe uiensnijder :-). Het karameliseren van uien neemt ongeveer 20 tot 45 minuten in beslag.
Stap 1 - Verwarm de koekenpan zodat je er nog net met je vingers de pan aan kan raken zonder ze te verbranden en laat dan de roomboter in de pan smelten. Direct na het toevoegen van de roomboter voeg je de uien met een snufje zeezout toe.
Stap 2 - Fuit de uien zachtjes aan en schep ze regelmatig om. Laat de uien niet uitdrogen en zorg dat de pan niet te heet is, de uien moeten glazig worden en nog niet bruin.
Stap 3 - Speel met het vuur om het beste resultaat te behalen, ietsjes hoger of lager het is een kwestie van gevoel maar zorg ervoor dat de uien steeds doorzichtiger worden zonder ze bruin te bakken.
Stap 4 - Na een aantal minuten krijgen de uien bruine randjes, in dit stadium beginnen de uien te karameliseren en verkrijgen ze de zoete smaak.
Stap 5 - Blijf de uien ondertussen regelmatig om schepen en zorg ervoor dat de uien helemaal bruin worden.